Zomrel otužilec Karol Kevan
Zakladateľ tradície otužovania v Piešťanoch, športovec, vegetarián a niekdajší riaditeľ tunajšieho letiska Karol Kevan zomrel v piatok 15. septembra vo veku 93 rokov. Informovala o tom TV Piešťany.
Karol Kevan otužoval viac ako 50 rokov a podobne dlho bol aj vegetariánom. Začiatkom februára oslávil svoje 93. narodeniny a napriek tomu, že zdravotný stav mu už nedovolil okúpať sa v studenej vode, svojich kolegov chodil v posledných rokoch aspoň povzbudiť.
„K otužovaniu potrebujete rieku, plavky, prezúvky a chuť sa otužovať,“ hovorieval.
V Piešťanoch sa kedysi preslávil napríklad aj bežkovaním v plavkách.
Karol Kevan pochádzal z rodiny železničiara a pôvodne otca chcel aj nasledovať. Na vojenčine sa naučil ďalekopisectvo, od mladosti sa venoval cudzím jazykom a vďaka tomu ho pozvali do služieb civilného letectva.
Ovládal angličtinu, maďarčinu, nemčinu, ruštinu a francúzštinu. V službách ČSA pôsobil v Prahe, v Bombaji, v Bratislave a nakoniec v Piešťanoch, kde bol náčelníkom civilného letiska, neskôr hlavným dispečerom a nakoniec inštruktorom pre mladých dispečerov. Po odchode do dôchodku sa začal aktívne venovať športu. Trikrát sa zúčastnil Medzinárodného maratónu mieru v Košiciach. Behával na rôznych pretekoch krátke či dlhšie trate.
S otužovaním v studenej vode začal Karol Kevan ako štyridsaťročný. V ľadovej vode sa prvýkrát verejne kúpal 13. februára 1965. V roku 1974 pozval do Piešťan skupinu vtedy populárnych pražských otužilcov. A odvety bol spoluorganizátorom viacerých takýchto podujatí. Karol Kevan je nielen najstarším slovenským „ľadovým medveďom“, ale patrí aj k najväčším propagátorom otužovania, športu a zdravého životného štýlu (vrátane jogy a vegetariánstva).
Viackrát sa zúčastnil Silvestrovského behu, majstrovstiev v triatlone, súťaží „Železný muž“. V r. 1993 bol v Piešťanoch založený Klub rekreačných bežcov – veteránov, jeho predsedom sa stal Karol Kevan. Okrem toho bol členom Československej únie vegetariánov v Piešťanoch, viedol prednášky na tému vegetariánstva a zdravej výživy.
Zdroj: Piešťanské informačné centrum
Text a foto: Martin Palkovič