Slovenské odrody pšenice obstoja v silnej konkurencii
Warning: Illegal string offset 'alt' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 14
Warning: Illegal string offset 'caption' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 15
Warning: Illegal string offset 'sizes' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
Warning: Illegal string offset 'large' in /data/6/1/614b7d31-fe80-4236-a239-9edf38a5930e/zpiestan.sk/web/wp-content/themes/zpiestan_2.0/page-templates/ads-top_article_banner.php on line 16
Paradoxne sa u nás najviac pestujú tie zahraničné, ktoré často nedosahujú kvalitu domácej šľachtiteľskej produkcie. Táto a mnoho ďalších informácií o pšenici zazneli na prednáške Veda v centre, ktorú zorganizovalo Národné poľnohospodárske a potravinárske centrum – Výskumný ústav rastlinnej výroby Piešťany.
Podujatie sa uskutočnilo včera podvečer v Kursalone. Pozvanie organizátorov tentoraz prijal Ľubomír Rückschloss, dlhoročný šľachtiteľ pšenice, odborník na vedecké šľachtiteľské programy tejto plodiny a tvorca mnohých zaujímavých odrôd pšenice s netradičnými a zdraviu-prospešnými vlastnosťami.
Pšenica je podľa jeho slov čoraz menej vyhľadávanou plodinou a šíria sa o nej mnohé nepravdy. Súčasné odrody pritom obsahujú vysokú porciu potravinovej vlákniny a jej zložiek, ako rezistentný škrob, alebo beta-glukány, ktoré nás chránia pred civilizačnými ochoreniami.
Slováci podľa Ľubomíra Rückschlossa obstoja v konkurencii šľachtiteľov zo západnej Európy, lepší marketing však spôsobuje, že na Slovensku sa nepestujú domáce odrody. A to dokonca ani vtedy ak sú kvalitnejšie a majú nadpriemernú úrodu.
„Odkedy sme vstúpili do Európskej únie, môžu sa pestovať všetky odrody, ktoré sú registrované napríklad aj na Islande, čiže už nemusia prejsť našou registráciou,“ upozornil na negatívum integrácie Ľubomír Rückschloss. Dodal, že konkrétna odroda, ktorá pred vstupom do EÚ nemala šancu získať príslušné povolenia pre nízku úradnosť, bola neskôr najpestovanejšou na Slovensku. Dôvodom je podľa jeho slov lepší marketing.
Účastníci prednášky sa od neho dozvedeli aj o výhodách farebných odrôd, ktoré vznikajú bez genetickej modifikácie. Taktiež mohli ochutnať niektoré z netradičných produktov vyrobených zo pšenice.
Text a foto: Marin Palkovič