Nadchádzajúci víkend sa v Piešťanoch ponesie v znamení jabĺk

„Červené jabĺčko vo vrecku mám…“ si budú spievať deti, ktoré prídu v sobotu 21. októbra popoludní na Winterovu ulicu. Rezort Piešťany v spolupráci s Mestom Piešťany a reštauráciami Zuckmann Villa, Le Griffon, U Páva a lokálnym dodávateľom ovocia firmou Plantex pripravujú jablkové popoludnie vrámci gastronomického jablkového trojdnia s názvom Jablkové dni v Piešťanoch, ktoré začína už v piatok 20. októbra a potrvá do nedele 22. októbra.

Reštaurácie pripravujú na víkend šťavnaté menu a špeciality, v ktorých budú hrať prím jablká. V sobotu popoludní medzi 15:00 h a 17:00 h sa na pešej zóne uskutočnia sprievodné aktivity, ktoré iste potešia malých i veľkých. Aranžérky zo záhradného centra Charvát tematicky vyzdobia Winterovu ulicu, kde súčasťou bude zaujímavý fotopoint. Firma Plantex predstaví druhy jabĺk i stromov pestované v ich sadoch, deti budú môcť ochutnať koláčiky, ale taktiež si vyrobiť vlastné jabĺčko z látky s členkami patchworkového klubu, či jabĺčko z hliny s keramikárkou Janou Bayerovou a rezbár Marián Detko nachystal jabĺčka z dreva, ktoré budú môcť deti taktiež dodekorovať. V prípade pekného počasia poteší návštevníkov i Folklórny súbor zo ZŠ M.R. Štefánika pod vedením Patrície Kočárikovej.

Nielen gurmánov iste zaujme ponuka reštaurácií zameraná na jablkové špeciality.  V Zuckmann Ville sa bude podávať od piatku 20. októbra do nedele 22. októbra. Pochutiť si  budete môcť na Bravčovom steaku s pikantným jablkovým chutney. Ako dezert pripravujú kuchári v tomto podniku ťahanú jablkovú štrúdľu, ku ktorej si môžete dať nápoj Horúce jablká, či Jablkový Cider.

Reštaurácia Le Griffon vám počas víkendu 21. a 22. októbra ako predjedlo pripraví Gratinované jablko plnené kačacou pečienkou s portskou omáčkou, ďalej Jemne pikantnú jablkovo-mrkvovú polievku a ako hlavné jedlo sa  budú podávať Grilované kačacie prsia na jablkovej omáčke s domácimi zemiakovými kroketami. Dezert si môžete vybrať – teplú Jablkovo pšenovú kašu s farebným jablkovým pyré, alebo Jablkovo-makovú bezlepkovú tortu. V piatok dostanú zákazníci k štandardnému obedovému menu šťavnaté jabĺčko.

V pivárni U páva budú v sobotu a nedeľu ponúkať Kurací špíz s jablkami a slaninkou na čiernom pive podávaný s opekanými zemiakmi. Pozrieť si tu budete môcť tiež výstavu výtvarných prác detí zo Základnej školy na Brezovej ulici a detí z materských škôl na tému jablko. Každý je srdečne pozvaný na prehliadku tvorby ich šikovných rúk. I vaše deti môžu priniesť namaľované jabĺčka a dostanú jablkové prekvapenie!

Okrem pohladenia chuťových pohárikov výbornými jablkovými špecialitami v Zuckmann Ville, v Le Griffone, alebo U páva, budete mať možnosť si taktiež zasúťažiť o ceny od partnerov podujatia. Stačí, ak navštívite aspoň jednu z účastníckych reštaurácií, objednáte si jedlo z ponuky menu vrámci Jablkových dní, kreatívne ho odfotíte a „postnete“ na facebookovú stránku https://www.facebook.com/visitpiestany.sk/. Termín pridania fotky je do 23. októbra 2017, kedy sa uskutoční žrebovania výhercov.

Text: Tlačová správa/Rezort Piešťany Foto/Credit: sydney zentz