Zelený semienkový chlieb – bez lepku, bez kvasníc, bez laktózy
Nemôžem povedať, že tento chlebík je klasický. Je to možno skôr slaný koláč, ale na názve až tak nezáleží. Ja som ho proste nazvala chlieb.
Tento receptík som vymyslela už minulý týždeň a musím povedať, že mám z neho veľkú radosť.
Chlebík je bezlepkový a bez kvasníc. Je veľmi jemný a chutný. Škoda, že moja histamínová intolerancia mi bráni si pochutnať na takejto dobrote “vo veľkom”.
Jeden kúsok mi musel stačiť, ale mám radosť, že si pochutnala moja dcérka, mamina a jej kamáratky.
Je chutný aj samotný, ale môžete ho podávať aj s omáčkou. Napríklad moja domáca tatárska by sa celkom hodila.
Ak máte tiež HIT, určite použite iný syr ako parmezán, pretože je to zrejúci syr a ten sa s HIT nekamaráti. Myslím, že strúhaná mozzarella alebo neúdený poološtiepok by bol fajn. Ešte som takúto verziu neodskúšala, ale určite vyskúšam.
Bio e-shop v Piešťanoch: www.zivotbezlepku.sk
Recepty: http://glutenfreesphere.com/sk/uvod/
RECEPT
Použijeme: formu na chlieb. (25x11cm)/papier na pečenie/robot
Príprava:10 min.
Pečenie: 60 min.
Porcie: 1 bochník (10-12 krajcov)
POTREBUJEME
Mokré
6 vajec (stredne veľké) + štipka soli
1 čl. jablčný ocot
Suché
½ hrnčka hnedé drvené ľanové semienka, (80g)
1 hrnček tekvicové semienka, (150g) (nesolené)
4 pl. hladká ryžová múka, (40g)
2 pl. kokosová múka, (20g)
1 čl. soda bikarbóna
1 čl. morská soľ
2 čl. sušený medvedí cesnak
Zelenina
1 avokádo, (80g) (očistené, bez kôstky, nakrájané na kocky)
2 malé cukety, (250g) (očistené a nakrájané na kocky)
2 červené cibule, (stredne veľké) (150g) (očistené a najemno nasekané)
2 strúčiky cesnaku, (pretlačený)
½ hrnčeka strúhaný parmezán, (60g)
POSTUP
Predhrejeme rúru na 180°C, formu vystelieme papierom na pečenie
Pripravíme si zeleninu, (necháme bokom)
V mise si zmiešame všetky suché suroviny, (necháme bokom)
V robote, vyšlaháme vajcia so štipkou soli
Pridáme suché suroviny a jablčný ocot a dobre vymiešame
Nakoniec pridáme pripravenú zeleninu a parmezán a opatrne stierkou zmiešame
Nalejeme do formy a pečieme 60 minút
Necháme chvíľu vychladnúť prikryté utierkou, nakrájame a môžeme podávať
POZNÁMKY
Ak nemáte doma sušený medvedí cesnak, tak môžete skúsiť použiť sušené oregano.
(Reklamný článok)