Jahody dozrievajú postupne a ich sladkosť ovplyvňuje niekoľko faktorov. Medzi nimi aj počet po sebe nasledujúcich slnečných dní.
Spoločnosť Plantex, ktorá ľuďom ponúka možnosť, aby si prišli jahody nazberať sami, publikuje aktuálne informácie o samozbere na sociálnej sieti Facebook. Zákazníci môžu tiež využiť infolinku (033/7796322), aby zistili, aké sú na poliach Borovciach a Bučanoch otváracie hodiny. Zvyčajne to je počas pracovných dní od 7.00 do 19.00 h a v sobotu od 7.00 do 15.00 h.
Rýchlosť dozrievania závisí predovšetkým od dennej a nočnej teploty vzduchu. Zamestnanci Plantexu robia pravidelné obhliadky jahodovísk, aby zákazníkom vedeli povedať, či je možno počas nasledujúcich dní jahody zberať.
Dôležité je aj to, ako sa na jahodovisku správajú samotní zberači. Plody dozrievajú postupne. Kým niektoré sú ešte zelené a malé, iné môžu začať prezrievať. Preto je potrebné zberať jahody rovnomerne. Nebrať iba veľké kusy a malé červené jahody nechávať. Mohli by totiž začať hniť a nakaziť aj okolité plody.
(Reklamný článok)