Špaldové pečivo v obchodíku Moja špajza

Priatelia, som obchodík Moja špajza a verím, že už viacerí z vás ma navštívili. Nájdete u mňa veľa zdravých potravín – múky, cestoviny, oleje, orechy, sušené ovocie, čaje, sirupy, med, koreniny… Pre kamošov celiatikov mám aj bezlepkové produkty a nájdu sa aj dobroty bez laktózy.

V poslednej dobe „fičí“ tekvicový, kokosový a ľanový olej. K stáliciam patria aj chia semienka, zelená káva a himalájska soľ. Baktérie a vírusy zničíme oreganovým olejom. Imunitu podporí rakytník, ženšen a šípkový alebo rybí olej. Pečeni pomôže pestrec mariánsky. Arónia s pohánkou vám znížia tlak a cholesterol, pomôžu s cievami. Na srdiečko „naordinujeme“ hloh alebo imelo.

Jasné, že tu mám aj niečo, čo nám pripravovali ešte naše staré mamy – pšeno, bôb, cícer alebo kukuričnú polentu.

Ale poďme ku kamoške špalde. Píšu sa o nej hory textu. Veď prečo nie. Je to prastarý druh pšenice, ktorý neprešiel takým šľachtením ako klasická pšenica. Tým, že má dvojitý obal zrna, nedostáva sa do nej toľko chemických látok. S obľubou sa pestuje v ekologickom poľnohospodárstve.

Viete, že špalda má nižší obsah sacharidov ako klasická pšenica? Preto si ju môžu občas dopriať aj cukrovkári. Má vysoký obsah vitamínov (A,B,C,D a E) a minerálov (magnézium, železo, zinok).

A preto u mňa každý štvrtok po 14.00 h nájdete čerstvé špaldové pečivo. Pečie mi ho jedna šikovná dievčina z Nového Mesta nad Váhom. Na pečenie používa len základné suroviny – špaldovú múku, trstinový cukor, himalájsku soľ, droždie a vodu. Robí fajné bagety, kde pridáva aj konopný proteín.

V žemliach je pridaná aj múka z chia semienok. Cesto drží pokope kokosový olej. Pre maškrtníkov pečie aj muffiny a pagáčiky. Na objednávku pripraví aj knedľu, či parené buchty. Poviem vám, to pečivo je super a najmä zasýti. Taká makovka natretá kokosovým olejom a šípkovým džemom – hmmmm, to je mňamka :)

Pečivo je možné si aj objednať vždy do utorka 17.00 h. Ale pre tých, čo nestihnú alebo chcú len tak okoštovať, je vždy aj niečo navyše. Ak nemusíte droždie, vie vykúzliť aj kváskový chlieb alebo chlieb so sódou bikarbónou a bielym jogurtom.

… no ak prídete prvýkrát, nájdete ma v ul. Pod Párovcami za evanjelickým kostolom. Pre lepšiu orientáciu, sú pri mne plynári SPP, Medicentrum a masérska škola.

Otvorené mám v pondelok – piatok 9.00 – 12.00 h a 13.00 – 17.00 h. V sobotu 9.00 – 12.00 h.

INFO: 0948 102 199, www.facebook.com/mojaspajza

Tak na zdravíčko, priatelia :)

moja spajza 2 moja spajza 5 moja spajza 4 moja spajza 1

Text a foto: PR