Recept na marhuľové guľky – bez lepku a bez laktózy
Musím sa priznať, že mi naozaj trvalo sa dopracovať k tejto jednoduchej a zároveň chutnej variante receptu. Už niekoľkokrát sme sa s partnerom pokúsili o bezlepkové marhuľové, alebo slivkové guľky. Samozrejme nám išlo o to aby chutili tak lahodne, ako tie lepkové, ale až teraz sa mi to konečne podarilo, a preto som aj hneď mala nutkanie pridať aspoň fotku na blog. Tieto mi naozaj pripomenuli detstvo a doslovne som sa cítila, ako u babičky na záhrade, keď som ich urobila prvýkrát.
Prosím vás nezabudnite nasledovať presné inštrukcie, naozaj mi trvalo kým som tento recept “vypiplala”, aby chutili tak lahodne, viem, že tento recept je jednoduchý, ale aj malá zmena môže úplne zmeniť konzistenciu cesta. Je jasné, že nájdete kopec receptov na bezlepkové guľky, ale prevažne sú pripravené z rôznych bezlepkových zmesí (mixov), no a to som ja nechcela. Cesto je síce veľmi jemné, ale určite sa vám podarí spraviť krásne rovnaké guľky. Mne osobne to ide lepšie, keď použijem tie jemné gumové jednorázové rukavice.
Musím povedať, že ja milujem poliať guľky roztopeným maslom, ale keďže som chcela, aby si tento recept mohli vychutnať aj ľudia s laktózovou intoleranciou, tak som jednoducho použila roztopený kokosový olej.
Tento recept je bez lepku, bez kvasníc, bez laktózy a vegetariánsky. Pre vegánsku verziu použite náhradu vajec, ako napríklad vegavajo, alebo niečo podobné.
Je naozaj super, že tu sa žiadne medze vašej fantázii nekladú, môžete použiť ovocie a posýpku podľa vlastnej chuti, alebo si pripraviť naše známe slovenské šúlance.
Ja som tentokrát zvolila na posypanie karob, pretože Zoe mala chuť na “čokoládové”.
Možno vás prekvapí, že v recepte nájdete , že potrebujete iba 3 malé marhule, nie je to chyba, naozaj som použila len 3, ktoré som ešte aj rozkrájala na štvrtky. Verte mi, toto sú naozaj veľmi sýte guľky, takže nám stačilo trom.
Samozrejme ak chcete zdvojnásobte dávku a pripravte si ich pokojne aj 24.
Želám vám dobrú chuť.
Pre viac receptov môžete navštíviť môj blog: http://glutenfreesphere.com/sk/uvod/
Bio e-shop v Piešťanoch: www.zivotbezlepku.sk
RECEPT:
Použijeme: veľký hrniec/misa
Príprava: cca 15+15 min./Varenie: cca 5+1 min./Porcie: 12 guliek
POTREBUJEME
Na cesto
4 stredne veľké zemiaky, (očistené a nakrájané) (380g)
1 vajce (stredne veľké)
2 pl. práškový xylitol
4 pl. ryžová hladká múka, (biela) (40g)
4 pl. tapioková múka, (škrobová) (30g)
Ovocie
3 malé marhule, nakrájané na štvrtky (100g)
Na posypanie
1 pl. karob prášok
1 pl. práškový xylitol
Extra
2 pl. kokosový olej, (roztopený)
POSTUP
Uvaríme si zemiaky (aby boli mäkké), (cca 15-20min.)
Scedíme, popučíme na kašu a necháme vychladnúť
Potom pridáme vajce, xylitol, múky a vymiesime rukami na jemné cesto
Cesto rozdelíme na 12 rovnakých častí
Do každej časti vložíme štvrtku marhule a rukami zabalíme a vytvarujeme na guľku
Opatrne vložíme do vriacej vody
Počkáme kým nám vyplávajú na hladinu a potom varíme ešte 1 minútku
Opatrne povyťahujeme, posypeme posýpkou, polejeme olejom a papáme
POZNÁMKY
Keďže ja sa snažím byť realistka a viem, že si chceme chutné a zdravé jedlo pripraviť aj rýchlo, tak ja zemiaky uvarím, scedím, zalejem na chvíľku studenou vodou, potom popučím a rozotriem po stenách misy aby mi čo najrýchlejšie vychladli. Je super použiť jemné jednorázové gumové rukavice, guľky sa vám tak jednoduchšie budú tvarovať. Ja som použila nové zemiaky, pretože iné momentálne nie sú, nemám odskúšané iné. (ale aj to bude v budúcnosti) Prosím nevarte guľky viac ako minútu po vyplávaní na hladinu, pretože budú potom mazľavé a už nebudú chutiť, tak ako by mali. Ešte jedna dôležitá vec, ja vždy uvádzam čistú váhu (takže 380g zemiakov, ale už očistených).
Uskladnenie: v uzavretej nádobe v chladničke, pred ďalším podávaním treba prihriať
(Reklamný článok)