Až teraz je na Farmárskych trhoch bryndza májová
Že prečo? Lebo. Lebo na severe Slovenska bola dlhá zima, každé ráno mráz, tráva začala rásť až v polovici apríla. Vtedy sa ovečky začali pásť. Májovú bryndzu budú farmári ponúkať na Farmárskych trhoch vo štvrtok 19. 5. pred piešťanským Priorom.
A teraz kontrolná otázka: čo je bryndza, ako sa vyrába? Výrobu syra vynecháme, technológia je známe. Hotovú hrudu syra dáme do skladu a necháme ju pri teplote 8-12°C prekysnúť, alebo po slovensky pokaziť. Baktérie majú voľné pole pôsobnosti, rozmnožia sa, syr sa zbaví vody.
Pozor však, tieto baktérie sú tie, ktoré sú výnimočné a robia bryndzu tým, čím je. Dozretá hruda sa potom zľahka očistí, pomelie, osolí a nechá 2-3 dni odstáť, najlepšie bez prístupu vzduchu. A máme hotovú bryndzu, produkt, ktorý patrí medzi najzdravšie potraviny vôbec.
Takže prečo je až teraz bryndza májová? Lebo tento proces trvá 2-3 týždne, teraz dozrela tá prvá. Ale žiaden strach – aj v polovici júna bude bryndza výborná, ešte stále voňavá, plná živín. Dobrú chuť!
(Reklamný článok) Photo by Monika Kubala on Unsplash