Umenie pripraviť sushi predviedla hotelákom kuchárka veľvyslanca
Absolventka a učiteľka z jednej najlepších kuchárskych škôl v Japonsku Natsumi Kakita predviedla na Hotelovej akadémii Ľudovíta Wintera umenie pripravovať sushi a ďalšie tradičné jedlá.
Japonskú kuchyňu prezentovala v Piešťanoch ako kultúrne dedičstvo. Pripomenula, že v roku 2013 bola zapísaná do zoznamu UNESCO. Nie je totiž ovplyvnená tradíciami z okolitých štátov a až do súčasnosti sa zachovali stovky rokov staré postupy.
Natsumi Kakita študentom hotelovej akadémie vysvetlila, že v Japonsku sa na rozdiel od Európy snažia zachovať pôvodné chute. Napríklad rybu preto iba nasolia, ale pri jej príprave nepoužijú bylinky, ktoré by jej chuť prekryli.
Po dvoch rokoch na Slovensku vie, že pravé japonské jedlo je možné pripraviť iba v Japonsku. „Je tu iný oheň, iná voda, iné ovzdušie. Preto, ak chcete ochutnať japonskú kuchyňu, musíte prísť do Japonska,“ hovorí kuchárka veľvyslanca.
Dodala, že študenti by sa mali držať svojich cieľov a stále ísť za nimi. Jej aktuálnym snom je otvoriť si vlastnú reštauráciu v Japonsku.
Po krátkej prednáške nasledovala ukážka prípravy suši, vývaru daši a polievky s knedličkami z hrebenatky.
Natsumi Kakita je absolventkou Ecole Tsuji Osaka. V rokoch 2006 – 2013 tam tiež pôsobila ako učiteľka špecializovaná na japonskú kuchyňu. Ecole Tsuji, ktorá patrí Tsuji – cho Groupe, najväčšej a najprestížnejšej organizácii pre výchovu budúcich kuchárov v Japonsku, patrí do trojice najväčších a najprestížnejších škôl pre kuchárov na svete. Slečna Kakita pracuje od roku 2013 ako osobná šéfkuchárka J. E. pána Akia Egawu, veľvyslanca Japonska v Slovenskej republike.
Tradičná strava je v Japonsku založená na konzumácii ryže a ďalších pokrmov s dôrazom na využitie sezónnych ingrediencií. Ako príloha sa často podáva nakladaná zelenina a zelenina varená vo vývare.
Ryby sú bežnou súčasťou japonskej kuchyne. Často sa grilujú, ale podávajú sa tiež surové v podobe sashimi alebo sushi. Plody mora a zelenina sa tiež bežne upravujú smažením a servírujú sa ako tempura.
Okrem ryže sú tiež bežnou potravinou cestoviny, napríklad rezance udon a soba. Japonská kuchyňa, najmä sushi, sa stala populárnou po celom svete a tradičná japonská kuchyňa washoku bola v roku 2013 zapísaná do zoznamu svetového nehmotného kultúrneho dedičstva UNESCO.
Text a foto: Martin Palkovič